Copiii vs Gadget-uri

Un studiu al Centrului Medical Boston demonstreaza faptul ca parintii care folosesc telefoanele, calculatoarele sau tabletele in timpul dedicat copiiilor au o relatie tensionata cu acestia si sunt mai nervosi. Copiii se vor simti amenintati de tehnologie si vor incerca sa o elimine.

Uneori este foarte greu sa stai departe de toate aplicatiile de pe telefon sau tableta, daca lucrezi de acasa simti nevoia tot timpul sa fii conectat la calculator, in cazul in care este nevoie de tine sa fii prezent, dar daca ai norocul de niste copii isteti si foarte activi este posibil sa iti faca o surpriza neplacuta si sa-ti gaureasca monitorul calculatorului, sa-ti sparga telefonul “din greseala” sau “sa-l faca uitat” pe undeva, nu generalizam dar este important sa fim atenti.

Dr. Jenny Radesky de la Centrul Medical Boston este specializata in dezvoltarea comportamentala a copiiilor, acordand o atentie deosebita problemelor de comportament dintre copii si parinti. Este primul medic care a observat ca televizorul aprins in camera de joaca a copilului ii inhiba creativitatea si ii scade puterea de concentrare. De aceea a vrut sa faca un experiment si sa analizeze comportamentul parintilor si al copiiilor in timp ce telefoanele le ocupa adultilor intreaga atentie.

Au fost trimisi cativa observatori in restaurantele in care mergeau deseori parintii si luau masa impreuna cu copiii. Au fost obervate 55 de grupuri in care adultii isi verificau email-urile sau accesau o aplicatie preferata, gadget-ul ocupandu-le mai mult de un sfert din timpul petrecut cu micutii care isi doreau acelasi tip de atentie, de aceea unul din copii s-a intins peste masa sa ii ia telefonul din mana mamei, alt copil a inceput sa vorbeasca tare si sa fie galagios pentru a atrage atentia parintilor dar a primit un picior “subtil” pe sub masa, un tatic a raspuns pe un ton iritat incercarii baiatului de a-i schima punctul de interes.

Ceea ce s-a observat in urma acestui experiment a fost interactiunea negativa pe care o au parintii care folosesc gadget-uri in timpul dedicat copiiilor lor. Cei mici inteleg necesitatea unui telefon performant sau al calculatorului acasa doar in scopuri profesionale, cand acestea ajung sa concureze cu atentia pe care trebuie sa le-o ofere parintii devin gelosi si chiar furiosi pe noua tehnologie care pare sa fie mai interesanta decat ei.

Pentru a echilibra timpul petrecut in fata dispozitivelor de ultima generatie si atentia acordata copiiilor puteti sa creati momente speciale pentru cei mici: in timpul cinei fiecare discuta despre activitatile din timpul zilei, se ridica intrebari si se gasesc solutii. O zi pe saptamana toata lumea construieste castele din lego, in timpul liber al parintilor puteti incerca sporturi noi. Dupa ce adorm cei mici scoateti telefoanele din buzunar si dati frau liber like-urilor, share-urilor sau email-urilor. Astfel nu veti altera relatia pe care o aveti cu copilul dumneavoastra si va veti mentine gadget-urile in stare buna de functionare mai mult timp.

 broken-iphone-woman

One thought on “Copiii vs Gadget-uri

  • Am aflat aceasta pagina, dupa ce am cautat despre Copiii vs Gadget-uri pe Google.
    Se pare ca informatia dvs e foarte valoroasa, mai ales ca
    am mai gasit aici si despre ora, ora exacta, lucruri interesante si folositoare.

    Mult succes in continuare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *