Un an scolar fara frici!

Incepe un nou an scolar si pentru parintii care nu au trecut prin aceasta etapa cu copiii lor este ca o proba de 100 de metri garduri. Ii asteapta multe provocari si nu s-au mai antrenat de mult timp.

Fara sa realizeze aceasta frica a parintilor este transferata copiiilor care inca nu au o notiune exacta despre ce inseamna “scoala”. Este mult diferita de gradinita, au auzit de multe ori expresiile: “n-o sa te mai joci ca la gradinita”, “la scoala e greu, nu e ca la gradinita” si alte “infricosatoare amenintari” care suna a “sfarsitul copilariei” odata cu inceperea programului scolar.

Perceptiile despre notiuni sunt diferite in functie de varsta, si cei mai mici au griji si frici. Chiar daca nu isi exprima liber trairile, printr-un comportament schimbat ne putem da seama ca ii ingrijoreaza ceva, le consuma energia si le capteaza atentia mai mult decat de obicei. Este foarte probabil ca in apropierea inceperii anului scolar sa fie mai irascibili, introvertiti sau lipsiti de chef de joaca.

Pentru a-i ajuta pe viitorii elevi sa se adapteze mai usor noului sistem in care vor intra va propunem cateva metode relaxante si amuzante prin care copiii isi vor schimba perceptia despre scoala.

  1. Jucati impreuna: DA/NU – Alegeti un termen legat de scoala si puneti intrebari la care se raspunde doar cu DA sau NU, incercati sa ghiciti despre ce este vorba. Copilul intreaba, parintii raspund, apoi parintii intreaba si copilul raspunde.

Va veti da seama daca notiunile legate de scoala sunt corecte.

  1. Jucati impreuna: Ghiozdanul – Obiectele care incap intr-un ghiozdan cu o litera aleasa impreuna.
  2. Improvizati impreuna prima zi de scoala in care prima data parintii vor fi elevii ca mai apoi sa devina profesorii.

Veti afla cu usurinta temerile copilului legate de prima zi de scoala.

  1. Responsabilizati-va copiii. Punandu-i sa stearga masa, sa aranjeze farfuriile si furculitele se vor deprinde cu sarcini care trebuie indeplinite si in functia de elev de serviciu care implica: stergerea tablei, udarea florilor sau aranjarea cretei.

Este foarte important sa acceptati gandul ca micutii vostri au crescut. Devin elevi, liceeni, studenti si nu puteti impiedica acest lucru, puteti doar sa ii sustineti si sa ii ajutati in fiecare noua etapa cu iubire si rabdare.

Back-to-School-8.31.11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *